akkefietje
Akkefietje
Vanmorgen om 6 .30 uur begonnen , het was al licht en de riksja man heeft mij gebracht. Tim wordt om 8 uur gehaald. De sisters waren verrast mij te zien en vonden het leuk dat ik er al zo vroeg was. (Zou je niet verwachten hé)
De handover was al geweest, jammer. Even zien hoe de wasbeurt gaat. Kom ik op de afdeling zie een jongen (malaria pat.) zeer oncomfortabel in bed liggen. Hij heeft koorts werd gezegd. Tachypnoe, moeizame beademing en onrustig. Volgende patient lag in de urine , het bed was werkelijk drijfnat. Zo had ik de patiënten nog niet aangetroffen dat is omdat ik later begon. Gevraagd aan de IC arts of de onrustige pat. ook paracetamol krijgt en morfine . Goed idee , er werd direkt op geanticipeerd. Voorgesteld om ook de ventilator boven het bed aan te zetten en de pat. te gaan koelen en RECHTOP te zetten. Goed idee. Ongelooflijk dat het allemaal zo simpel kan zijn. Het wassen gaat zo traaaag niet te geloven. Ik kon het niet meer aanzien en ging aan de slag.(Ik erger me aan het getuttel). Hup, een beetje tempo. Ik heb nota bene een paar dagen daarvoor nog gezegd dat o.a het bed droog moet zijn om decubitus te voorkomen!!! Zo ben ik alle bedden langsgegaan als een hoofdzuster uit de jaren 70 , tè erg !
Uiteindelijk waren ze schoon en droog en RECHTOP want dat is er ook moeilijk in te krijgen. De sisters zijn fantastisch daar ligt het niet aan maar de materialen zijn er niet en dat tempo!! Er wordt gewassen met gaasjes, wattenbolletjes en een handdoek. Zuinig zijn met de was. Het materiaal is veelal oud en de jasjes passen niet. Ik heb al eens een laken gescheurd omdat het te oud was. Wat hebben wij het dan luxe in het AMC.
Ook nog een leuk akkefietje meegemaakt, ja, ik was goed op dreef vandaag . De neurochirurg, moet je nagaan , komt ,altijd in zijn burgerkleding , vier ringen om en een horloge, de patient onderzoeken. Hij is altijd boos en sjacharijnig ook volgens de sisters en schreeuwt naar ze. De sisters trekken dan hun schouder s op en laten het zo. Nou , dat vond ik een uitdaging! Ging in gesprek met de man, hij bleek niet boos op de sisters maar op de dokters okè, dat moet hij dan maar met hen uitvechten maar ,kom niet aan de sisters!
De ringen waren nog een doorn in mijn oog, commentaar hebben op anderen en wel van de ene naar de andere pat. gaan zonder handen alcohol te gebruiken ja, daar moet ik toch echt iets van zeggen. Dus verteld dat ik hier ben vanwege een project wat ook gaat over handhygiëne. Of hij ook zijn handen wast en alcohol gebruikt voordat hij naar een andere patient gaat vroeg ik hem. Met een zuur gezicht en een hoofdschudden (dat is ook typisch een beweging die je hier veel ziet) liep hij naar de handenalcohol toe. Mij keek hij niet meer aan. Zien hoe het morgen gaat.Het was Tim ook opgevallen dat hij het later weer deed. Yessss, dat is tenminste gezegd!!!!! De sisters kijken ernaar en lachen schuchter. Ja ,we hebben het gezellig hier. Come with me , we have breakfast en ik loop mee….
Als alle patiënten er netjes bijliggen gaat de (echte) hoofdzuster de afdeling na lopen en een ander legt alvast te papieren klaar voor de artsen ronde. Net als vroeger , het komt allemaal weer bij mijn naar boven. Dus als de direkteur zijn ronde , loopt is het net of het altijd zo is, hij moest eens weten Morgen een interview met de plaatselijke krant, ook dat nog! Eens kijken of ik daar iets over kan schrijven . Voor iedereen die vrij is een goed weekend!
Groet Tineke
Tine,
Ik ben trots op je en wat ben je goed bezig!!!
Jee Tineke, wat goed van je zeg! Tsja, het gaat er daar anders aan toe dan hier he? De sisters voelen zich daar nog altijd wat ondergeschikt aan de dokters en worden door een groot aantal ook nog zo behandeld.... En dat terwijl ze echt keihard werken!! Leuk om te lezen dat je het zo naar je zin hebt! Succes met je interview.... Wacht op je volgende berichtjes...
Liefs Rebecca
Hoi Tineke,
Ik liep een beetje achter, maar heb al je verhalen in een keer gelezen, echt super leuk, wat een avontuur zeg! En wat werk je hard!
Doe je best en geniet nog!
Louise
Hoi Tineke, heb nu pas je blog ontdekt. Geniet van je verhalen. Leuk te lezen dat je je roeping tot hoofdzuster bent misgelopen, je kunt altijd nog de switch maken hoor. Hoe is het interview gegaan. Hoop het snel te lezen.
Hoi sister Tine,
Wat ontzettend leuk om je verhalen te lezen. Je hebt het er echt naar je zin, he? Voor herhaling vatbaar?
Groetjes uit St, P.
Goed zo Tineke,
Je bent lekker op dreef.Pittig van je om the bos him self aan te spreken op handhygiene. Ik zie het voor me .hem verontwaardig kijken ha ha....
Misschien kom je intervieuw nog op de tv! en ben je straks een beroemdheid ,wie weet.
Geniet ervan naast het hard werken.
krishna
Geweldig, zo herkenbaar. Goed gedaan Tineke!
Vandaag laatste dat, ik zal je missen op Skype, maar je gaat ook al gauw, lekker genieten he in Dubai. Veel plezier nog.